Heeft mijn kind een autismespectrumstoornis?
Heeft mijn kind een autismespectrumstoornis?
Kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis; we zien ze regelmatig bij ons in de praktijk. De symptomen verschillen van aard en gradatie en de bijkomende problematiek kan op het eerste gezicht veel verschillende vormen aannemen………een jongetje van 6 dat moeilijk contact legt, bang is voor harde geluiden en behoorlijke driftbuien heeft tot een meisje van 15 dat binnenkomt met een burn-out en somberheidsklachten en vastloopt op de middelbare school.
De meeste ouders komen niet binnen met de vraag ‘Heeft mijn kind autisme?’. Meestal zien ouders wel dat hun kind moeite heeft met sociale contacten, prikkelgevoelig is, vasthoudt aan het bekende en/of moeite heeft met het reguleren van emoties. De gevolgen hiervan kunnen echter enorm van elkaar verschillen. Zo reageert het ene kind na overprikkeling met boze buien en het andere juist door zich terug te trekken. De moeite met sociale contacten kan tot gevolg hebben dat een kind een sociale angststoornis ontwikkelt, maar kan zich ook uiten in ernstige vermoeidheid doordat de jongere constant nadenkt over elke sociale gebeurtenis.
Onderzoek naar autisme vraagt ons dus om te kijken naar wat er achter het gedrag schuil gaat. Daar hebben we natuurlijk het kind voor nodig, maar ook zeker de ouders en leerkracht. Hierbij kijken we naast de problemen, ook naar sterke kanten om vanuit daar het kind te leren omgaan met zijn of haar autisme. Autisme gaat namelijk niet over, maar met goede begeleiding en het versterken van zelfkennis leert een kind (en zijn of haar ouders) wel om hier beter mee om te gaan.
We bieden hierbij ook ouders begeleiding. Soms komt een ouder daarin eigen stukken tegen die aandacht behoeven om fijn ouderschap te leveren. Of we onderzoeken de boodschap achter bepaald gedrag van een kind om te bezien welke vorm van therapie het beste aansluit bij het kind of jongere. Dat hoeft niet altijd een vorm van therapie te zijn binnen onze eigen praktijk. We werken graag samen met verschillende disciplines, ook buiten de GGZ.
Leonie Fraterman, Psycholoog-NIP, Psynova Driebergen.
#ass #autisme #autismespectrumstoornis #psycholoog #onderzoek
#ass, #autisme, #autismespectrumstoornis, #onderzoek, #psycholoog